Chillen doe je op de Antillen! Bonaire vormde samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten lange tijd de Nederlandse Antillen, maar is sinds 10 oktober 2010 een speciale gemeente. Bonaire is een echt duikeiland. Het koraal voor de kust is beroemd. Maar ook op het eiland vind je prachtige plekjes, zoals Rincon centraal op het eiland en natuurpark Washington-Slagbaai.
Vertel een fanatieke duiker dat je naar Bonaire gaat en je kunt twee reacties verwachten: of hij begint meteen te mijmeren over één van de mooiste duiklocaties in de Cariben, of hij geeft je een jaloerse blik. Het op één na grootste eiland van de Nederlandse Antillen is befaamd om haar koraal.
Kralendijk
Hoe mooi de wereld onderwater ook is, het zou zonde zijn op Bonaire niet ook soms je hoofd boven de zeespiegel uit te steken. Vooral als je van sporten op het water houdt, is Bonaire een fijne plek.
Zo komen veel bezoekers naar Bonaire om de Caribische golven al (kite)surfend te trotseren. De wind bij Bonaire is constant en fier.
De stranden, die door aangespoeld koraal regelmatig roze kleuren, lenen zich uiteraard prima voor een paar dagen luieren. De hoofdstad Kralendijk en vooral de regio ten noorden daarvan zijn ook zeker het verkennen waard.
Naar het noorden
De weg ten noorden van Kralendijk is in goede staat, maar zit vol haarspeldbochten. Langs de weg, die uiteindelijk leidt naar Rincon, de tweede stad van Bonaire, heb je een weids uitzicht over de rotsachtige kust en passeer je verschillende goede duiklocaties.
Ongeveer vijf kilometer van Kralendijk versmalt de weg zich tot één baan. Met een scherpe bocht loopt hij het binnenland in.
Vanaf de weg heb je goed zicht op het Goto meer, waar flamingo's in groepen op zoek zijn naar eten in het lage water. Vooral bij zonsondergang is het een magisch gezicht. Een laatste stuk jungle, groen en dichtbegroeid, leidt je Rincon binnen.
Rincon
Het heet een stad, maar eigenlijk is Rincon niet meer dan een slaperig dorpje. Zo'n 500 jaar geleden besloot Spanje hier een stad te bouwen. Het gebied was vruchtbaar. En de ligging landinwaarts maakte de plek moeilijk te plunderen voor piraten.
Vandaag de dag stammen de meeste bewoners er af van de slaven die in de zeventiende en achttiende eeuw vanuit Afrika naar Bonaire werden verscheept.
Eén van de attracties in Rincon is de zaterdagmarkt. Kom je op een andere dag, ga dan naar restaurant Rose's. Neem plaats aan een tafeltje onder de bomen en geniet van een visstoofpotje of een gebraden kippetje.
Washington-Slagbaai National Park
Vanuit Rincon rijd je gemakkelijk door naar het Washington-Slagbaai National Park in het uiterste noordwesten van het eiland. Het park omvat één vijfde van heel Bonaire.
Het park is vernoemd naar de twee plantages die vroeger in het gebied stonden. Vanuit daar werd zout, vee en aloë verscheept naar Europa en Noord-Amerika.
Dit gebeurde vanuit het haventje bij Playa Funchi waar je nu fantastisch kan zwemmen en snorkelen in het kristalheldere water.
Er lopen twee onverharde wegen door het park die je eigenlijk alleen met een 4X4-terreinwagen kunt afleggen. Ook is er een wandelroute uitgezet middenin het natuurreservaat.
Zoutvlakten
Zout wordt overigens ook aan de andere kant van het eiland gewonnen, in de uiterste zuidoost hoek. Ook daar vind je zoutpannen: prachtig witte vlakten waar het zout simpelweg voor het opscheppen ligt.
Zoutpannen zijn uitgedroogde zoutwatermeren. Je vindt ze vaak in de woestijn. En dus ook op Bonaire, zowel bij Pink Beach als in Washington-Slagbaai.
Wat is er te doen in Bonaire?
- Bezoek de Caribische onderwaterwereld. Je kunt natuurlijk gaan snorkelen, maar de echte schoonheid vind je op meters onder het wateroppervlak. Een must-do!
- Door de sterke wind op het eiland, kun je er perfect wind- en kitesurfen. Huur een board en trotseer de zee!
- Doe het als de locals: bezoek de zaterdagmarkt in het dorpje Rincon en leer het echte leven op Bonaire kennen.
- Een compleet ander Bonaire zie je als je de grote zoutpannen bezoekt. Een contrast: uitgestrekte witte vlaktes en daarna weer een verfrissende duik in de felblauwe zee.
- Zie de roze flamingo's bij het Pekelmeer Sanctuary. Tegen de turkooize achtergrond lijken de vogels nog feller roze.