Op zoek naar dieren
Ik zit buiten op ons terras te werken achter mijn laptop, maar ik kan me niet goed concentreren. Er beweegt van alles, ik hoor van alles. Kleine tanagers zijn druk aan het werk, overal om mij heen hoor ik het gekwetter van deze kleine vogels. Een kolibrie vliegt om mij heen, hij blijft steeds even hangen voor hij twintig centimeter op schuift. Ik zie een andere kleine vogel worstelen met een gevangen worm. Hé en wat zie ik daar? Dat is geen tak, maar het hoofd van een soort basilisk. Even later komt er ook nog een eekhoorntje voorbij.
We hebben het geluk regelmatig verrast te worden door de wilde dieren die hier leven. Ooit waren ook hier in Dos Bocas meer dieren te vinden. Ongeveer 25 jaar geleden is er veel bos gekapt, hierdoor zijn veel dieren vertrokken. We zien de laatste tijd echter steeds vaker weer dieren zoals gordeldieren en miereneters bij ons in de buurt. Als ik mijn schoonvader mag geloven komen de dieren langzamerhand weer terug.
De laatste acht kilometer naar ons huis toe gaan over een onverharde weg. Je komt langs primair en secundair regenwoud. Met een beetje geluk zie je een dier de weg oversteken: een agouti of een tayra bijvoorbeeld. In dit gebied leven ook luiaards. We hebben zowel de tweetenige als de drietenige gezien, maar het dichtste bij was toch nog steeds op 4 kilometer van onze lodge.
Tot gisteren! We kregen bericht van iemand dat hij een luiaard had gezien binnen een kilometer afstand. Meteen gingen Eliseo en ik op zoek. Je zou denken dat we hem makkelijk zouden vinden toch? Niets is minder waar. Onze zoektochten hebben tot nu toe nog niks opgeleverd. Onze hond vind het niet zo erg. Met het zoeken naar een luiaard lopen we natuurlijk niet zo snel, des te langer heeft zij om rond te rennen en te snuffelen.
De frustratie probeer ik snel los te laten. Wetende dat er een luiaard dichterbij ons huis is, daar word ik al blij van. Het spotten van dieren is van zoveel factoren afhankelijk. Denk aan de tijd van het jaar, het moment van de dag, de stand van de maan, de weersomstandigheden en natuurlijk geluk. Je moet gewoon een beetje geluk hebben. Misschien kijk je net naar rechts en vliegt er links een toekan voorbij. Dat geluk kun je een beetje beïnvloeden door op pad te gaan met een gids. De geluiden en de bewegingen herkennen, daar moet je geoefend voor zijn.
Costa Rica is een prachtige bestemming om op zoek te gaan naar wilde dieren. Doe onderzoek naar welk dier waar en wanneer voorkomt en hoe je deze het beste kunt zien. Maar laat je verwachtingen thuis. Zet niet al je zinnen op het zien van die luiaard of toekan. Er is zoveel moois te ontdekken en daar heb je een open blik voor nodig. Moeder Natuur heeft zoveel te bieden. Kijk wat er op je pad komt en geniet daarvan! Wie weet word je nog wel verrast.
Over Anouk
Anouk Veltmaat is 28 jaar en woont sinds 2017 in Costa Rica. Na verschillende (solo)reizen in Azië besloot ze een keer de andere kant op te vliegen voor een vakantie Costa Rica – Nicaragua. Tijdens die vakantie kwam er niet veel van de plannen terecht. Ze kreeg het aanbod om ergens te wonen voor een half jaar en zo ontmoette ze Eliseo. Al snel waren ze smoorverliefd. Het leven samen in Costa Rica bevalt heel goed, inmiddels zijn ze twee jaar verder en getrouwd. Ze wonen in het afgelegen dorp waar hij is opgegroeid: Dos Bocas (Puntarenas) en ze zijn er samen Tipi Calathea Ecolodge begonnen. Als het kan zijn ze de hele dag buiten. Waar Anouk in Nederland erg van fietsen hield heeft ze hier tuinieren als hobby, wandelt ze graag met de hond en geniet ze volop van de natuur. Stukje bij beetje ontdekt ze nu verder dit diverse land, maar in het dorp is ze al goed ondergedompeld in de ‘pura vida’. Het delen van haar ervaringen is een fijne uitlaatklep, het leven is zo anders vergeleken met dat in Nederland. Haar ervaringen deelt ze ook op haar blog: bestemmingpuravida.