Mexico is de uitvinder van de rodeo. Hoewel de diervriendelijkheid van de sport ter discussie staat, kan je er niet omheen. Charreada, of charrería, is de nationale sport. En daarvan geniet je met de hele familie.
Hoewel voetbal in Mexico een van de belangrijkste gespreksonderwerpen is, neemt charreada een bijzonder plaatsje in. Vooral in het noorden van het land is de zeventiende-eeuwse sport mateloos populair.
ZELF NAAR Mexico?
Bekijk alle 56 reizen om de rondreis Mexico van je dromen te vinden
Rodeo regels
De Mexicaanse rodeo kun je niet vergelijken met de Amerikaanse. En hoewel een 'charro' je misschien aan een cowboy doet denken, moet je deze twee los van elkaar zien.
De Midden-Amerikaanse variant is een echte teamsport. Een charreada bestaat uit negen onderdelen waarbij twee partijen tegen elkaar strijden. Alles draait om de behendigheid van de charro's op het paard. Vee vangen, lasso werpen, controle over de paarden. Alleen de bekwaamste rijders strijden mee.
IJdeltuiten
In een stoffige arena gaat de wedstrijd van start. Aan de kant zie je fanatieke oude mannen die bijpraten over oude tijden, jonge vrouwen die zich voor de charro's hebben opgedoft en kinderen die de stoere mannen vol bewondering aanschouwen.
De charro's zien er op hun rijdieren tip top uit. Er zijn strikte kleding- en attributenregels. Vergeet je een riempje, touw of sjaaltje, dan heb je bij voorbaat al verloren. Overigens gaat de strijd puur om de eer. En tussen de onderdelen door is er genoeg tijd voor een taco's, cerveza's, tequila en muziek.
Machismo
Tijdens de charreada laten de mannen hun krachten zien. Hoewel charreada's eigenlijk typisch macho en voor mannen zijn, bevatten sommigen ook een tiende onderdeel speciaal voor vrouwen.
Het is een elegant schouwspel. De vrouwelijke ruiters, de escaramuzas, dragen gekleurde jurken met veel lagen. Ze zitten zijdelings op hun paard en sturen de dieren op een bijna balletachtige manier.
Dierenrechten
Wil je een rodeo bezoeken, dan kan dat. De wedstrijden zijn familie georiënteerd en buitenstaanders zijn van harte welkom. Veel rodeo's worden georganiseerd op feestdagen, maar er zijn ook aparte evenementen. Er hangt altijd een feestsfeer.
Wees je er wel van bewust dat het er vrij heftig aan toe kan gaan. Dierenrechtenorganisaties zijn dan ook niet altijd te spreken over de sport. Zoals het onderdeel waarbij de mannen een paard bij de voorpoten moesten vangen en het dier om moesten laten vallen.
Voorstanders menen echter dat de charro's juist geoefend zijn om de dieren niet te bezeren. En dat ernstige verwondingen bij de paarden nauwelijks voorkomen. Hoe dan ook, het geluid wordt gehoord en in sommige rodeo's komt dat onderdeel niet meer voor.