Er wordt geschat dat de Mexicaanse drugskartels jaarlijks tussen de twintig en veertig miljard dollar verdienen met drugssmokkel naar de Verenigde Staten. De belangen zijn groot, er staat veel op het spel.
Sinds President Felipe Calderon in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels, is Mexico in de greep van de drugskartels.
ZELF NAAR Mexico?
Bekijk alle 56 reizen om de rondreis Mexico van je dromen te vinden
Sinds de val van de beruchte Colombiaanse drugskartels uit Cali en Medellin, is de macht in de in handen van de Mexicaanse criminelen. Het land is de perfecte doorvoerhaven voor drugs vanuit Zuid-Amerika naar Noord-Amerika. Bijna zeventig procent van alle drugs in de Verenigde Staten komt via Mexico het land binnen.
Winnende hand
President Felipe Calderon zwoer de kartels aan te pakken. Maar hij vergiste zich in de kracht van de kartels. Hij moet steeds meer troepen sturen om greep te houden op de strijd. De criminelen zijn goed getraind, barsten van het geld en zijn bereid te vechten voor hun zaak. Ze lijken aan de winnende hand.
Maar door de druk van de regering ontstaan er grote krachtsverschillen tussen de kartels. De verschillende groepen staan elkaar naar het leven en proberen op allerlei manieren om elkaars gebied af te pakken. Dat gaat met extreem veel geweld gepaard. Sinds het offensief van Calderon in 2006 begon zijn al bijna 30 000 mensen omgekomen door de strijd.
Spandoeken in de stad
De meeste slachtoffers zijn direct betrokken bij het conflict. Het zijn bendeleden of politiemannen en soldaten. Toeristen merken doorgaans weinig van de bloedige oorlog. De staten die het meest getroffen zijn door de strijd liggen in het noorden en midwesten van het land. De meeste reizigers in Mexico gaan vooral naar andere provincies.
Wat de strijd extra ingewikkeld maakt, is dat veel politieagenten en soldaten corrupt zijn. Zelfs de allerhoogste politie- en justitiefunctionarissen bleken op de loonlijst van de kartels te staan. Commissarissen, rechters, officieren van justitie, burgemeesters enzovoort. Eén van de kartels werft zelfs met billboards in de stad, om agenten over te halen over te stappen naar de bende: 'Beter salaris en betere wapens,' beloven de spandoeken in de stad.
Privévliegtuigen en onderzeeërs
De zakken van de kartels zijn diep. Met privévliegtuigen en onderzeeërs wordt de drugs vervoerd. De kartels hebben lijnen naar Zuid-Amerika, West-Afrika, Europa en Azië. Nu en dan wordt er een leider gearresteerd, maar binnen korte tijd is er alweer een opvolger. Intussen klinken de stemmen van critici, die menen dat de drugsoorlog genoeg ellende heeft veroorzaakt. Er gaan stemmen op om drugs te legaliseren, zodat de gangs er niet langer aan verdienen.
Voorlopig lijkt de strijd nog niet beslist. Amerika bemoeit zich steeds meer met de 'War on Drugs.' Ze leveren materiaal en advies en berechten de verdachten in eigen land. Maar de strijd is bitter. Hoewel je als reiziger weinig zal merken van de drugsoorlog, staan de Mexicaanse kranten iedere dag vol met nieuws over de drugsstrijd. Het einde lijkt nog lang niet in zicht.