Het is onmogelijk om kunstenares Frida Kahlo los te zien van haar werk. De zelfportretten, met haar opvallende monobrauw, zijn waarschijnlijk haar bekendste schilderijen. Surrealistisch, explosief, kleurrijk, traditioneel en tegelijk een tikkeltje feministisch.
Frida Kahlo werd in 1907 geboren in Coyoacán, wat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Mexico-Stad. Ze is de dochter van een fotograaf, maar groeit op zonder artistieke ambities. Tot een ernstig busongeluk haar leven verandert op haar zeventiende.
ZELF NAAR Mexico?
Bekijk alle 57 reizen om de rondreis Mexico van je dromen te vinden
Schilderen vanuit bed
Een jaar lang is ze aan bed gekluisterd. Ze krijgt te horen dat ze nooit kinderen kan krijgen. De psychologische en fysieke pijnen als gevolg van het ongeluk draagt ze haar verdere leven mee.
Schilderen biedt Frida afleiding. Haar moeder maakt spiegels vast aan het bed, zodat ze zichzelf kan portretteren. Haar eerste werken zijn kleurrijk en geïnspireerd op Mexicaanse volkskunst.
Explosieve relatie
Op 22-jarige leeftijd trouwt Frida met de bekende Mexicaans muurschilder Diego Rivera. De kunstenaar is twintig jaar ouder. Het is een explosieve relatie. Ontrouw, ruzie om carrières, haar zwakke fysieke gestel, haar biseksuele gevoelens en de pijn van het kinderloos blijven, drijft het koppel herhaaldelijke keren uit en weer bij elkaar.
Frida heeft zelf weleens gezegd dat ze twee ernstige ongelukken in haar leven heeft gehad: één met een bus en één met Diego.
Fysieke gestel
Ook in de politiek is ze actief. Ze steunt de Mexicaanse Communistische Partij en demonstreert graag mee.
Last van het verkeersongeluk blijft de kunstenares altijd houden. Gedurende haar leven ondergaat ze meer dan dertig operaties. Al is er twijfel of die wel echt nodig waren, of meer een middel waren om aandacht van Diego te krijgen. Bij Frida zijn haar fysieke en psychologische gestel niet los te zien van elkaar.
Zelfmoord
Op 47-jarige leeftijd sterft ze officieel aan een embolie. Maar haar beste vrienden denken dat zelfmoord is. De laatste zin van haar dagboek is: 'Ik hoop dat het einde vrolijk is en ik hoop dat ik nooit terugkom - Frida. '
Frida's leven was kort, turbulent en vaak pijnlijk. Haar werk omvat haar leven. En van de bijna tweehonderd schilderijen die ze achterliet, was ruim een kwart zelfportret. Tegenwoordig wordt Frida door haar vrijgevochten geest ook gezien als een symbool voor het feminisme.
Casa Azul
Nog steeds wordt de Mexicaanse kunstenares in het hele land geëerd. Ze heeft een soort cultstatus. Het blauwe huis, Casa Azul, waar ze is geboren en haar laatste levensjaren heeft doorgebracht, is ingericht als museum.
Met 25.000 bezoekers per maand is het een van de drukste musea van Mexico. Laat dat je niet weerhouden van een bezoek. In het huis kun je de surrealistische schilderijen van Frida en Diego bekijken, maar ook hun kleurrijke kunstverzameling, foto's, aandenken en hun persoonlijke items.