Teotihuacán was 1500 jaar geleden één van de grootste steden ter wereld: het was het centrum van het machtigste Mexicaanse rijk in de precolumbiaanse tijd. Zelfs de ruïnes van deze ongekende metropool zijn nog altijd indrukwekkend. Teotihuacán ligt vijftig kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad.
Zon en maan tempels
Teotihuacán moet ooit nog indrukwekkender zijn geweest dan zij nu al is. De twee belangrijkste tempels staan nog altijd vier overeind, evenals enkele kleinere, maar hun aantal moet in de vijfde eeuw na Christus een stuk groter zijn geweest. Je ziet nog overal fundamenten van piramides, paleizen en tempels die de tand des tijds niet hebben doorstaan.
ZELF NAAR Mexico?
Bekijk alle 57 reizen om de rondreis Mexico van je dromen te vinden
Als je de archeologische vindplaats Teotihuacán via de hoofdingang betreedt, loop je recht op de Calzada de los Muertos af, de 'weg van de doden' in het Spaans. Voor je zie je de reusachtige tempel van de zon. Naar het noorden verrijst de gracieuzer tempel van de maan.
Calzada de los Muertos
De Calzada de los Muertos werd ooit aan beide zijden geflankeerd door religieuze centra en villa's. De piramide van de zon had in die tijd nog een rode pleisterlaag. De Piramide del Sol, zoals de piramide van de zon in het Spaans heet, was het eerste gebouw dat verrees. Waarschijnlijk rond het jaar 100, op de plek waar al sinds jaar en dag de zon werd aanbeden.
De rest van de stad dateert uit de periode tussen 250 en 600 na Christus, toen Teotihuacán uitgroeide tot een metropool met 100.000 inwoners.
Vanaf de zevende eeuw ging het echter bergaf. De precieze reden voor het geval is niet duidelijk. Maar wetenschappers denken dat ofwel de Tolteken de stad aanvielen of dat Teotihuacán ten onder ging aan een interne opstand van het arme voetvolk.
Piramide del Sol
Het meest in het oog springende bouwwerk is de tempel van de zon. Slechts drie piramides ter wereld zijn hoger: die van Cheops in Egypte en die van Cholula elders in Mexico.
Piramide del Sol is zeventig meter hoog en heeft bij de basis een omtrekt van 222 vierkante meter. Het gebouw bestaat uit drie miljoen ton steen en cement.
In 1971 werd een heel gangenstelsel onder de piramide ontdekt met vertrekken waar offers voor de zonnegod lagen uitgestald.
Azteken
Het gewone volk woonde ten zuiden van de tempel van de zon, achter de citadel waar de heerser over de stad zijn residentie had. Je vindt op deze plek ook nog een oud offerpodium.
Want om religie draaide het in Teotihuacán. Eeuwen nadat de stad in de as was gelegd kwamen Azteekse koningen zelfs nog altijd op pelgrimage naar de stad.
Zij geloofden dat de goden zich in Teotihuacán allen tezamen hadden opgeofferd om de zon weer in beweging te krijgen aan het begin van de tijdszone waarin de Azteken leefden.
Piramide de la Luna
De tempel van de maan, Piramide de la Luna, staat aan de uiterste noordzijde van de stad. Op een heuvel, zodat haar top hetzelfde uitzicht biedt als dat van de tempel van de zon, ook als is de tempel van de maan ranker.
Onder je loopt de Calzada de los Muertos in een kaarsrechte lijn naar het zuiden. Je overziet de weidse Vallei van Mexico, waar pas tegen de verre horizon de eerste bergen oprijzen, als een natuurlijke beschermwal.
Wat is er te doen in Teotihuacán?
- Bezoek de Piramide del Sol. Deze piramide is zeventig meter hoog en daarmee één van de hoogste piramides in de wereld. Het gebouw bestaat uit drie miljoen ton steen en cement.
- Teotihuacán ligt vijftig kilometer van Mexico-stad. Een goede reden om naar de hoofdstad van Mexico te bezoeken en een tequila te drinken.
- Loop over de Calzada de los Muertos, de boulevard van de doden, langs alle belangrijke monumenten in Teotihuacán.
- Ga naar het Museo de la Pintura Mural Teotihuacán als je meer wilt weten over de muurschilderingen van het complex.
- Beklim de Piramide de la Luna en geniet van het uitzicht vanaf de top. Onder je zie je de lange Calzada de los Muertos. De mensen die hier lopen lijken kleine stipjes.