Chillen doe je op de Antillen! Sint-Maarten vormde samen met Aruba, Bonaire en Curaçao lange tijd de Nederlandse Antillen, maar is sinds 10 oktober 2010 een onafhankelijk land. Sint-Maarten is een mini-eiland met gek genoeg twee gezichten: een Franse en een Nederlandse. Helaas komen veel toeristen niet verder dan de taxfree winkels, terwijl het eiland zo mooi is.
Sint Maarten is een raar eiland. Kleiner dan Terschelling, maar toch half Frans en half Nederlands. En dagelijks meren gigantische cruiseschepen aan in de haven. De meeste passagiers komen echter niet verder dan de taxfree winkels. Zonde, want Sint Maarten heeft meer: 37 prachtige stranden, een hip uitgaansleven en een oneindig scala aan watersportmogelijkheden.
Nederlands en Frans
De haven van het kleine Sint Maarten ligt vol cruiseschepen. Gemiddeld meren er elke dag twee boten aan. De passagiers brengen nog geen halve dag op het eiland door.
Ze blijven bijna allemaal op het Nederlandse deel. Dan gaat de reis na een middagje strand meteen weer verder naar Barbados of Puerto Rico.
Half Frans en half Nederlands: Saint Martin en Sint Maarten. De uit de kluit gewassen zandbank is het enige eiland in de Caraïben waar twee koloniale mogendheden de macht deelden.
Soms werkten Nederland en Frankrijk samen, maar ze wilden elkaar ook overtroeven. Mede daardoor was Sint Maarten één van de meest ontwikkelde eilanden in het Caribisch gebied.
Dollars en euro's
Zo strak als de machtsscheiding loopt, zo duidelijk is ook de taalgrens. Aan de ene kant van het eiland is de officiële taal Nederlands en aan de andere kant is dat Frans.
Ironisch genoeg omzeilen de bewoners van Sint Maarten deze onhandige tweedeling door allemaal Engels te praten. Zelfs de kentekenplaten op de auto spreken je in het Engels toe: A Friendly Island.
Het eiland heeft ook twee munten. Aan de Franse zijde van het eiland pin je euro's. Aan de Nederlandse kant gek genoeg dollars. In de winkel bestaat je wisselgeld vaak uit een combinatie.
De grens tussen het Nederlandse en Franse deel van Sint Maarten is tien kilometer lang. Je kunt zonder probleem van het Franse naar het Nederlandse deel. Er staan twee obelisken die de grens aanduiden. Formaliteiten en werkelijke controle zijn er echter niet.
Steden en stranden
Philipsburg is de belangrijkste stad op het Nederlandse deel van het eiland. Het ligt op een smal strookje eiland tussen de zee en een zoutwatermeer. Taxfree shoppen doe je net als de passagiers van de cruiseschepen in Front Street. Er zijn honderden winkels.
Marigot is de hoofdstad van Saint Martin. De stad is een stuk minder commercieel.
Orient Beach, aan de Franse kust, is een tropische droom. Ook het strand Maho Beach moet je zeker bezoeken. Niet per se om het fijne zand overigens, maar om het vliegveld dat er naast ligt. Vanaf het strand kun je de Boeings letterlijk bijna aanraken.
Watersport
Ook 's nachts is er genoeg te beleven op Sint Maarten. Er zijn veel casino's, restaurants en hippe nachtclubs. De stijl waarin je uitgaat op het eiland is heel smaak- en vooral stijlvol. Het uitgaanspubliek komt voor een groot deel van de luxueuze jachten die in de haven liggen.
Watersporten zijn uitermate populair: zeilen, duiken, waterskien, jetskiën en parasailing. Als je een catamaran tot je beschikking hebt, kun je bovendien naar een van de nabijgelegen kleine eilandjes varen.
En gaat dat je nog altijd niet ver genoeg, vlieg dan naar Saba, St. Barths en Aguilla. Kun je bij het opstijgen nog mooi even zwaaien naar de badgasten op Maho Beach.
Wat is er te doen op Sint Maarten?
- Het échte Antilliaanse 'chillen' doe je bij Calmos Cafe in Grand Case. Installeer je op een strandbed en geniet van een lunch op het strand. Blijf vooral tot na zonsondergang hangen voor een heerlijke barbecue.
- Vaar in een houten bootje naar Pinel. Een klein zandeilandje iets buiten de kust van de Franse kant van het eiland. Vanaf dit vlakke, witte strand lijkt de zee nog blauwer en is de kust van Sint Maarten vanuit een ander perspectief te bekijken.
- Vlieg met een propellervliegtuig naar Saba. Op dit eiland kun je de vulkanische berg Mount Scenery beklimmen. Het tropische klimaat in combinatie met de vele treden vereisen doorzettingsvermogen, maar het uitzicht aan de top is alle moeite waard.
- Vliegtuigspotters opgelet. Maho Beach is de ultieme plek om de immense kracht van opstijgende vliegtuigen te ervaren. Blijf wel uit te buurt van de hekken, want vele waaghalzen zijn door de kracht van de Boeing-motoren de zee in geblazen.
- Het Carribean Carnaval op het eiland is een fenomeen. Rond eind april barsten de festiviteiten los in Phillipsburg om vervolgens twee weken aan te houden. Bezoek de spectaculaire optochten van praalwagens en kleurrijke kostuums die Braziliaans aandoen.